Reizen met de trein, bus, auto of vliegtuig. Hoe zorg je voor een zo laag mogelijke klimaat belasting?
Door Shirley Nieuwland.
Ga jij binnenkort op vakantie? En wil je je C02 uitstoot zoveel mogelijk beperken? Dan is het belangrijk om eens goed te kijken naar het vervoersmiddel dat je kiest. Volgens de World Tourism Organisation (UNWTO) is transport namelijk verantwoordelijk voor wel 75% van de totale C02 uitstoot binnen de reisindustrie. Maar hoe weet je nu wat precies de meest duurzame vervoeroptie is? Voor de meeste mensen is het duidelijk dat reizen met het vliegtuig de slechtste keuze is als het aan komt op het klimaat. In de meeste gevallen is dit ook zo, maar wist je bijvoorbeeld dat reizen met de auto in sommige gevallen meer CO2 uitstoot dan wanneer je het vliegtuig pakt? In dit blog lees je over de verschillende reisopties en bijbehorende impact. Op die manier weet je precies welk vervoersmiddel je het best kunt kiezen voor jouw volgende reis!
Vliegen versus reizen met de auto
Sinds de term vliegschaamte geïntroduceerd is in 2018 zijn steeds meer mensen zich bewust gaan worden van de negatieve impact van vliegreizen waardoor het een slechter imago heeft gekregen. Terecht, want de luchtvaartindustrie is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 2,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Vooral in landen met hogere inkomens is de C02 uitstoot van vliegverkeer per individu relatief hoog. In de meeste West-Europese landen, de Verenigde Staten en Canada is de gemiddelde persoon verantwoordelijk voor een vliegreis gerelateerde CO2-uitstoot tussen de 500 en 800 kg per jaar. Dit staat gelijk aan 4 à 5 maanden energieverbruik (grijs) van een gemiddeld Nederlands huishouden.
Echter is vliegen niet altijd de enige slechte optie. In sommige gevallen produceert reizen met de auto dezelfde hoeveelheid of meer CO2 voor dezelfde bestemming. Dit geldt voor afstanden vanaf 1400km wanneer je alleen met de auto reist[1]. Reis je bijvoorbeeld zonder medepassagiers met de auto van Amsterdam naar Boedapest? Dan staat dit gelijk aan een C02 uitstoot van 264 kilogram. Maak je deze reis met het vliegtuig dan is dit 250,6 kilogram (hierbij is het totale klimaat effect van andere broeikasgasemissies meegenomen). Dit verschil in CO2 uitstoot wordt groter naarmate er meer kilometers alleen gereden worden. Ondanks dat beide opties niet duurzaam zijn, is het dus wel zo dat reizen met vliegtuig in dit geval voor een lagere C02 uitstoot zorgt.
Ook voor bestemmingen die dichterbij liggen is het verschil in CO2 uitstoot niet bijzonder groot wanneer je in je eentje de auto pakt. Bestemmingen die op zo’n 500 km afstand liggen (ongeveer vijf uur rijden), zoals Parijs, hebben een CO2 uitstoot van 99,3 kilogram met de auto en 123,9 kilogram met het vliegtuig. Dit laat zien dat niet alleen vliegreizen zorgen voor een hoge C02 uitstoot per reis en dat reizen met de auto niet altijd de duurzamere optie is.
Wanneer is reizen met de auto wel duurzamer?
Ondanks dat reizen met de auto niet altijd de meest duurzame optie is, leidt het in de meeste gevallen wel tot de minste C02 uitstoot per persoon. In de eerste plaats door voor de auto te kiezen, je automatisch uitkomt op bestemmingen die dichter bij huis liggen. Alleen met de auto op reis gaan is in de meeste gevallen dus niet echt een duurzame optie maar dit verandert snel naarmate er meer passagiers aan de auto toegevoegd worden. Reizen met twee of meer personen per auto leidt altijd tot een lagere ecologische voetafdruk per persoon dan wanneer er voor het vliegtuig gekozen wordt. Met twee personen is het verschil niet zo heel groot, maar ga je met de hele familie op vakantie dan wordt de impact aanzienlijk kleiner. Voor die reis naar Budapest kom je dan uit op een C02 uitstoot van 61,6 kilogram per persoon (bij vier personen per auto).
De absolute winnaars: trein en bus
Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar reizen met de trein of bus zorgt voor de minst hoge C02 uitstoot per reis en komt daarmee dan ook als onbetwiste winnaar uit de bus. Die reis naar Budapest met de trein zorgt in dit geval gemiddeld nog maar voor een C02 uitstoot van 41,3 kilogram per persoon. Voor langeafstand bussen komt dit over het algemeen neer op dezelfde hoeveelheid C02 uitstoot. Zelfs in vergelijking met een auto met vier personen bespaar je hiermee dus alsnog zo’n 20 kilogram C02 per persoon per reis! Het maakt in dit geval niet uit hoever je reist en met hoeveel personen. Wanneer een treinreis of busreis mogelijk is, is dit absoluut de meeste duurzame keuze om te maken wat betreft vervoer.
Bij het kiezen van het beste vervoersmiddel voor je vakantie geldt dus de volgende vuistregel: Kies in eerste instantie voor bestemmingen waar je naartoe kunt reizen met de trein of bus. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor de auto, mits het mogelijk is om met minstens twee (maar liever meer) personen te reizen. Toch vliegen? Vermijd dan in ieder geval overstappen (iedere tussenstop voegt ongeveer 100 kg CO2 toe per persoon toe aan de reis) en vlieg economy class om verdere negatieve impact te beperken.
[1] Gemiddeld formaat benzine auto
Over Shirley Nieuwland
De afgelopen jaren heb ik op de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar duurzaam toerisme in steden. Daarnaast heb ik me hard gemaakt voor meer bewustzijn wat betreft de impact van onze reizen op het klimaat en het realiseren van een duurzamer reisbeleid voor de faculteit. Inmiddels zet ik opgedane kennis in als zelfstandig ondernemer en help ik andere organisaties en instellingen om duurzame ambities te verwezenlijken.