Slimmer reizen – De oplossing is er al.

De oplossing tot reizen met een lagere uitstootis al voorhanden. De ervaringen van POW’s ambassadeurs laten zien dat klimaatbewuste manieren van reizen en bewegen een natuurlijk en positief onderdeel kunnen zijn van het dagelijks leven, maar ook van vakanties. Welkom aan boord!

In het kort:

 • ⇒ Een vijfde van de totale binnenlandse emissies in Nederland wordt veroorzaakt door het verkeer, waarvan het overgrote deel afkomstig is van het wegverkeer.
 • ⇒ Om de klimaatdoelstellingen van Nederland te halen, moeten de emissies van het binnenlands verkeer tegen 2030 met de helft dalen en tegen 2045 tot nul.
  ⇒ De grootste uitdaging in Nederland is het verouderde wagenpark. Gereden kilometers moeten snel vervangen worden door openbaar vervoer, fietsen en lopen.
  ⇒ In een dichtbevolkt land, in plaats van confrontatie, is het beter om te kijken naar de verscheidenheid aan oplossingen die in gebruik zijn.
  ⇒ In Nederland worden inspanningen geleverd om het transport te elektrificeren, auto’s op gas komen steeds vaker voor en elektrisch fietsen wordt een steeds aantrekkelijkere optie voor nog langere werkreizen. Werken op afstand komt steeds vaker voor in velden waar het mogelijk is.
  ⇒ Het begrip van de klimaateffecten van vliegen heeft op zijn beurt de belangstelling voor binnenlandse bestemmingen en toerisme over land vergroot.
  ⇒ De manier waarop we ons verplaatsen en reizen heeft een opschudding van gevestigde gewoonten en een update van de normen en idealen van onze gemeenschap nodig om aan te sluiten bij het tijdperk van de klimaatverandering.
  ⇒ De sleutel tot meer klimaatduurzaam vervoer en toerismeis een beleid dat emissiearme mobiliteit gemakkelijk, betaalbaar en toegankelijk maakt voor iedereen, ongeacht waar ze wonen.
Reizen met de trein, bus, auto of vliegtuig. Hoe zorg je voor een zo laag mogelijke klimaat belasting?

Reizen met de trein, bus, auto of vliegtuig. Hoe zorg je voor een zo laag mogelijke klimaat belasting?

Ga jij binnenkort op vakantie? En wil je je C02 uitstoot zoveel mogelijk beperken? Dan is het belangrijk om eens goed te kijken naar het vervoersmiddel dat je kiest. Volgens de World Tourism Organisation (UNWTO) is transport namelijk verantwoordelijk voor wel 75% van de totale C02 uitstoot binnen de reisindustrie.

POW NL MOBILITY MONTH 2023

POW NL MOBILITY MONTH 2023

YES! Onze eerste campagne gaat van start. In samenwerking met Protect Our Winters Europe lanceert POW NL de hele maand maart een nieuwe mobiliteitscampagne! Officieel getiteld "POW Mobility Month 2023", daagt de campagne de outdoor-community uit om hun ruitsdoot van...

Lähteet ja lukemista:

Henkilöliikennetutkimus 2016: https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lti_2018-01_henkiloliikennetutkimus_2016_web.pdf

IEA – Kansainvälinen energiajärjestö www.iea.org/commentaries/carbon-emissions-fell-across-all-sectors-in-2020-except-for-one-suvs

Eduskunta.fi – Kirjallinen kysymys vähäpäästöisen liikenteen hinnoittelusta www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_586+2021.aspx

Etätyön vaikutukset liikenteen kasvihuonepäästöihin: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163413/VN%20Selvitys%202021_4.pdf?sequence=4

Moottori.fi: moottori.fi/liikenne/jutut/autoliitto-valtion-tapa-laskea-automatkoja-vaaristaa-totuutta/

Our World in Data – Lentämisen päästöt henkilöä kohden: ourworldindata.org/carbon-footprint-flying

Protect Our Winters – Freeride World Tour by Train: https://protectourwinters.at/campaign/fwt-by-train/

Protect Our Winters – Epätäydellinen ilmaston puolestapuhuja: staging-protectourwintersfi-joulu.kinsta.cloud/epataydellinen-ilmaston-puolestapuhuja/

Pyhä.fi – Vastuullisuus: pyha.fi/hiihtokeskus/vastuullisuusohjelma

Riikka Suominen – Some ylläpitää isopäästöistä elämäntapaa: riikkasuominen.fi/some-ylläpitää-isopäästöistä-elämäntapaa-78d25cc68440

Syke.fi: www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Paaosa_suomalaisten_lentamisesta_on_ulko(48980)

Sitra.fi: www.sitra.fi/artikkelit/lentoliikenteen-suuret-aikeet-paastojen-hyvittamisesta/

Valtioneuvosto.fi: valtioneuvosto.fi/-/liikenteen-paastot-puoleen-2030-mennessa-tarvitaan-laaja-keinovalikoima