POW NL MOBILITY MONTH 2023

YES! Onze eerste campagne gaat van start. In samenwerking met Protect Our Winters Europe lanceert POW NL de hele maand maart een nieuwe mobiliteitscampagne! Officieel getiteld “POW Mobility Month 2023”, daagt de campagne de outdoor-community uit om hun ruitsdoot van reizen te verminderen door duurzamere vormen van vervoer te kiezen. Deze uitdaging beperkt zich niet alleen uitstrekt tot de (voorjaars) vakanties van mensen; of je nu naar je werk reist, naar je favoriete buitenbestemming of internationaal reist, alle reizen tellen als we samenkomen in de strijd tegen klimaatverandering.

Wat is het probleem?
Vervoer wordt beschouwd als de achilleshiel van Europa’s reis naar het bereiken van koolstofneutraliteit. Sinds de industriële revolutie zijn bijna alle sectoren erin geslaagd om de uitstoot te verminderen, maar de transportsector niet. In feite heeft deze sector een stijging van 7% gezien in de totale uitstoot van broeikasgassen, met name van 1990-2020.
Als we inzoomen op de toeristische sector, springt ook het transport eruit, goed voor 75% van de totale uitstoot van deze sector. Het is goed voor het grootste deel van de CO2-voetafdruk van een reiziger, met als meest vuile bronnen het vliegen en privéautoritten. Helaas verschilt de buitensportindustrie niet van ander toerisme. Vervoer van, naar en op de bestemming vertegenwoordigt de belangrijkste bron van de uitstoot van een individu, waardoor de industrie zowel een bijdrager als een slachtoffer is van klimaatverandering.

Wat is duurzaam vervoer?
Duurzaam vervoer verwijst naar vervoerswijzen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en een minimale impact op het milieu hebben. Deze omvatten openbaar vervoer, fietsen, lopen en voor sommige elektrische voertuigen. Zolang het je van punt A naar punt B brengt met zo min mogelijk impact, beschouwen we dat als duurzaam transport! Hier zijn enkele voorbeelden:

🚎 Bus
🚝 Trein
🚴‍♀️ Fiets
🛹 Skateboard
🛴 Kickbike
🏃‍♀️ Hardlopen

Hoe kan ik meedoen aan de POW Mobility Month?
Als je mee wilt doen aan de actie en je duurzame kilometers wilt bijhouden, moet je de Active Giving App downloaden (instructies vind je op onze website). Eenmaal daar, word je lid van het Nederlandse team POW, dat je “team” zal zijn.
In heel Europa zijn er tien landen met een nationale POW NL organisatie. Elk van deze organisaties wordt een chapter genoemd. De Europese POW chapters zijn POW Zweden, POW Noorwegen, POW Finland, POW Duitsland, POW Frankrijk, POW UK, POW Zwitserland, POW Oostenrijk, POW Italië, en natuurlijk POW Nederland. 
Dus terwijl we de laatste details van de campagne afronden, volgen hier enkele ideeën om uw maart goed te beginnen:

Plan vooruit:
Hoe graag we ook houden van de kunst van spontaniteit, duurzaam reizen vereist wat tijd, aandacht en planning. Dus doe het werk en bekijk welke vervoersopties er in uw regio zijn voordat u van huis gaat, en kijk welke duurzame optie aan uw behoeften zou kunnen voldoen. Als je extra gek wilt worden, kun je zelfs zoeken naar milieuvriendelijke accommodaties. Sommige hotels en resorts gebruiken bijvoorbeeld hernieuwbare energiebronnen, hanteren milieuvriendelijke afvalbeheerpraktijken en ondersteunen lokale inspanningen voor natuurbehoud.

Gebruik het openbaar vervoer:
Als er openbaar vervoer beschikbaar is, overweeg dan om het te gebruiken in plaats van te rijden. Dit helpt verkeersopstoppingen en luchtvervuiling te verminderen. Vaak worden er kortingen gegeven voor studenten, jongeren, of wanneer je “in bulk” koopt (een maandpas, een jaarpas, enz.). Uiteindelijk geldt: hoe meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer, hoe meer uw stad, gemeente of regio bereid is om hierin te investeren en het te verbeteren.

Carpoolen of fietsen:
Als autorijden noodzakelijk is, overweeg dan om te carpoolen met vrienden of familie om het aantal voertuigen op de weg te verminderen. Of, als uw bestemming dichtbij is, overweeg dan om te wandelen of te fietsen. Beide zijn milieuvriendelijke opties die zorgen voor gemoedsrust (en misschien wat extra verbrande calorieën)!

Steun duurzame transportinitiatieven:
Ondersteuning van lokale en nationale initiatieven die duurzame vervoersopties promoten, zoals programma’s voor het delen van fietsen en verbeteringen in het openbaar vervoer. Je kunt ook deelnemen aan coole campagnes, zoals de Mobiliteitsmaand 2023, of doneren aan je lokale non-profitorganisatie voor het milieu!

Het doel van de mobiliteitsmaand
POW wil gedrags- en systeemveranderingen in de richting van onze onschatbare openbaarvervoersystemen en onze actieve vervoersreizen bevorderen. Om deze waarde te ondersteunen, is het belangrijkste doel van POW Mobility Month 2023 om duurzaam transport te gebruiken om de ecologische voetafdruk van de outdoor-industrie te verkleinen. Het maakt niet uit of u op wintersport gaat, op een fietsavontuur gaat of uw dagelijkse woon-werkverkeer doet. Door deel te nemen aan de campagne en je reis anders in te richten, verbeter je de luchtkwaliteit, minimaliseer je verstoring van wilde dieren, verminder je verkeersopstoppingen en ondersteun je lokale economieën.

Duurzaam reizen is niet zomaar een trend; het is een noodzakelijke stap in de richting van het behoud van de natuurlijke hulpbronnen en wilde habitats van ons huis. Door kleine veranderingen aan te brengen in de manier waarop we reizen, kunnen we sociale verschuivingen creëren die van invloed zijn op de wereld om ons heen. Als miljoenengemeenschap hebben we de macht om onze reisgewoonten te veranderen en onze transportemissies te minimaliseren om onze impact op de plaatsen waar we het meest van houden te verminderen. Dus re:route, re:imagine en re:ontdek wat het betekent om verantwoord te reizen en maak de weg vrij voor een groenere (en sneeuwrijkere) toekomst.

POW NL moedigt ook Nederlandse atleten aan om hun stem te laten horen. Ben je atleet en wil je graag weten wat jij zou kunnen doen? Stuur ons een berichtje!

ZIE OOK: