klimaat vriendelijk reizen

De belangrijkste beslissingen over de klimaateffecten van de reis worden al voor de reis genomen, maar wat je tijdens de reis en op de bestemming doet, doet er ook toe. Door verstandig te kiezen, kunnen we samen een grote verandering teweegbrengen. Door onze bestedingen te richten op klimaatvriendelijke bedrijven, borgen we de continuïteit van klimaatvriendelijke bedrijfsvoering. En door ons te laten horen, moedigen we degenen die nog niet tot actie zijn gekomen aan om zich bij de verandering aan te sluiten.

De oplossing voor emissiearm reizen is er al.

Bij het plannen van een reis:

 • De meeste uitstoot van de reis wordt veroorzaakt door het reizen naar je bestemming. Kies je bestemming dus verstandig.
 • Overweeg je locatie. Reizen naar een bestemming die half zo dichtbij is, levert de helft minder uitstoot op.
 • Kies de meest klimaatvriendelijke vorm van reizen. Geef de voorkeur aan openbaar vervoer en vermijd vliegen. Als je met het openbaar vervoer niet op de bestemming kunt komen, carpool dan bij voorkeur als de auto niet al vol zit met je eigen familie of vriendengroep.
 • De verschillen in uitstoot door bijvoorbeeld de reisduur en de wijze van reizen kun je vergelijken met de RouteZero calculator.
 • Kies accommodatie die zo is gelegen dat je de fossiele uitstoot van verplaatsingen op de bestemming kunt minimaliseren. Check ook de klimaatbeloften van de accommodatie. Wat voor soort energiebronnen gebruikt de accommodatie en hoe wordt daar gezorgd voor afval en recycling? Worden er biologische en vegetarische opties aangeboden bij het ontbijt?
 • Kies de activiteiten van je reis zo dat ze niet onnodig fossiele uitstoot veroorzaken of de lokale natuur belasten. Een goede vuistregel is om altijd de voorkeur te geven aan stille opties.
 • Als je minder vaak eigen materiaal gebruikt, overweeg dan of het zinvoller is om dit te lenen of te huren in plaats van te kopen.

Voor vertrek en op weg:

 • Verlaag de temperatuur van uw appartement tijdens uw afwezigheid als het appartement leeg blijft (aanbeveling van Motiva min. +15C).
 • Zorg er ook voor dat huishoudelijke apparaten en media-apparaten niet op stand-by staan ​​en dat de lichten in huis uit zijn.
 • Als u met de auto reist, denk dan aan een lichtere gasvoet en een zuinige rijstijl.
 • Als je kiest voor een vorm van reizen met een lage uitstoot, d.w.z. trein, bus of elektrische/gasauto, deel dan de etappes en goede kanten van de reis op sociale media om anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Bij aankomst:

 • Minimaliseer uw energieverbruik op de bestemming. Vooral belangrijk voor het klimaat is het verminderen van het elektriciteitsverbruik tijdens verbruikspieken, wanneer elektriciteit geproduceerd met fossiele brandstoffen wordt gebruikt om elektriciteitsvoorziening te garanderen. De grootste elektriciteitsverliezen die u met eenvoudige stappen kunt beïnvloeden zijn de elektrische sauna, verwarming en het warmwaterverbruik.
 • Verlaag de temperatuur van de sauna’s, neem een ​​kortere sauna en laat de sauna niet onnodig aanstaan. Controleer mogelijke verbruikspieken van de Fingrid Exchange-elektriciteitstoepassing. Een hoge prijs wijst op een hoog aandeel fossiele elektriciteit. Laten we ze verminderen met onze acties samen.
 • Houd de kamertemperatuur op max. bij +21 graden. Elke -1C in temperatuur bespaart ca. 5% energie per jaar.
  Het verwarmen van water kost veel energie. Breng dus met mate tijd door onder de douche.
 • Als u met een elektrische auto komt, laad deze dan ’s nachts op, wanneer elektriciteit wisselen goedkoop is.
 • Recycle als daar de mogelijkheid voor is op de bestemming. Als dat niet het geval is, laat dan feedback achter en vraag de accommodatieverschaffer of de recyclingmogelijkheden kunnen worden verbeterd.
 • Eet klimaatvriendelijk. Maak slimme keuzes in de supermarkt en als het restaurant geen veganistisch eten aanbiedt, geef dan feedback en/of stem met je voeten.
 • Minimaliseer voedselverspilling. Plan je boodschappen zorgvuldig zodat de kasten na de vakantie niet uitpuilen van etenswaren die in de prullenbak belanden.
 • Kies de programmadiensten en activiteiten die u gebruikt zorgvuldig uit. Kies voor een elektrische slee of een elektrische fiets in plaats van een sneeuwscooter. Of zou je de Safari op eigen spierkracht kunnen doen, skiënd of wandelend?
 • Laat je horen! Vertel anderen over uw meer klimaatvriendelijke vakantiekeuzes! Besteed aandacht en observeer en geef feedback aan de entiteiten op wiens activiteiten je waarnemingen van toepassing zijn!

Na je reis:

 • Geef feedback aan de dienstverleners van uw vakantiebestemming. Als je ontwikkelpunten ziet, geef daar dan advies over, maar geef ook feedback over goed uitgevoerd werk. Het motiveert om in de toekomst meer te doen!
 • Houd het gesprek gaande over een klimaatvriendelijker reisthema.
  Stem voor een klimaatvriendelijker beleid. Als u deze keer meer hebt betaald voor emissiearm reizen dan u zou hebben betaald voor bijvoorbeeld vliegtickets, gaan we samenwerken om dit nadeel met behulp van wetgeving te veranderen. Een minder vervuilende vorm van reizen zou altijd goedkoper moeten zijn dan een meer vervuilende!
 • Doneer of verkoop winter- en outdoorkleding en uitrusting die je niet nodig hebt. Overweeg of u uw eigen kleding en uitrusting aan uw vrienden kunt huren of uitlenen als u ze niet draagt.
 • Vertel ons hoe je denkt dat POW het thema duurzaam reizen kan promoten, zowel door communicatie als door politieke invloed.
 • Bekijk het POW-parcours. Het POW-path activeert je om ook in je dagelijks leven actief te worden in klimaatwerk.

 

Michel Butselaar loopt voor POW

Michel Butselaar loopt voor POW

Een fantastsche actie van POW lid Michel Butselaar! Zaterdag 23 december loopt hij zijn eerste trail marathon en koppelt dit aan een sponsoractie voor POW NL!   Zijn oproep is duidelijk: Met het winterseizoen in aantocht, ren ik op 23 december mijn eerste trail...

POW eist een duurzame cultuur voor de alpine wedstrijdsport. Wat betekent dat concreet?

POW eist een duurzame cultuur voor de alpine wedstrijdsport. Wat betekent dat concreet?

De belangrijkste eis van POW is dat de Internationale Skifederatie (FIS) de klimaatverandering eindelijk serieus neemt, haar eigen activiteiten verandert om duurzamer te zijn, en duidelijk klimaatleiderschap toont. In het beste geval zou dit leiden tot aanzienlijke klimaatpositieve veranderingen onder wintersportliefhebbers, volgers, organisaties en andere leden van de wintersportcommunity.

In een wereld die worstelt met de dringende noodzaak om de klimaatverandering te bestrijden, heeft elke benoeming op een machtspositie verstrekkende gevolgen. Het recente nieuws over de mogelijke benoeming van de Nederlandse politicus Wopke Hoekstra tot...